Hernia (HNP) 

Inleiding:

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die bij elkaar gehouden worden door banden, spieren en pezen. Een hernia is een uitstulping van de zachte kern (Nucleus Pulposus) van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. Die uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of tegen een zenuw die daardoor geïrriteerd en/of ontstoken raakt.

Een hernia is een aandoening die in Nederland veel voorkomt, vooral bij mensen met een instabiele rug of bij mensen die de rug verkeerd belasten. Bij mensen boven de 50 jaar ontstaat een hernia vaak door slijtage, dit is een normaal proces bij het ouder worden. Een hernia hoeft dus geen klachten te geven. Een hernia met klachten komt het meeste voor bij mensen tussen de 25 en 50 jaar.

                       

Symptomen die mogelijk door een HNP veroorzaakt worden:

-          Pijn in de onderrug.

-          Uitstralende pijn in het been. Meestal in één been, maar in sommige gevallen ook in beide benen en/of de bil(len).

-          Tintelingen of doof gevoel in het verzorgingsgebied van de zenuw

-          Krachtsverlies van spieren.

-          Klachten verergeren door hoesten, niezen en persen.

 

Diagnostiek:

De fysiotherapeut kan op grond van anamnese en lichamelijk onderzoek aantonen dat er mogelijk sprake is van een hernia.

 

Behandeling

De fysiotherapeut kan u helpen bij het verminderen van uw klachten. Aan de hand van lichamelijk onderzoek zal de fysiotherapeut in samenspraak met u een behandeling opstellen. Deze behandeling zal bestaan uit tips en adviezen, oefeningen ter vermindering van pijn en opbouw van de belastbaarheid en indien nodig de rug losmaken met mobilisatie technieken.

Over het algemeen is het beloop van een hernia gunstig en goed te behandelen met fysiotherapie.

 

Indien fysiotherapie niet het juiste resultaat oplevert kan verwijzing naar een specialist voor verder onderzoek zinvol zijn.

Echter uit onderzoek blijkt dat het verschil na 1 jaar tussen een operatie en een fysiotherapeutische behandeling weinig verschil oplevert in pijn en beperkingen. Een operatie wordt tegenwoordig niet snel meer uitgevoerd, behalve als de klachten progressief zijn of de pijnklachten niet te verdragen zijn en er geen and