De ziekte van Bechterew

Deze informatie bevat een korte samenvatting van de uitgebreide informatie die u kunt vinden op de website van het Reumafonds. Klik daarvoor op de volgende link:

http://www.reumafonds.nl/informatie-voor-doelgroepen/patienten/vormen-van-reuma/ziekte-van-bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew?

Ontstekingsproces
De ziekte van Bechterew is een reumatische aandoening, waarbij vooral de gewrichten van bekken nek, rug, heupen en knieën ontstoken raken. Dit veroorzaakt pijn, stijf worden en mogelijk ook verkromming van de wervelkolom. De Latijnse naam voor de ziekte van Bechterew is spondylitis ankylopoetica. Dat betekent letterlijk: een ontstekingsproces van de wervelgewrichten met stijf worden tot gevolg.

Wie krijgt Bechterew?
Bijna één op de tweehonderd mensen heeft de ziekte van Bechterew. De ziekte van Bechterew is daarmee de meest voorkomende vorm van een gewrichtsziekte van de wervelkolom. De aandoening begint meestal tussen 15-35 jaar en komt wat vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte verloopt bij iedereen weer anders. Bij mannen verloopt de ziekte meestal agressiever dan bij vrouwen. Bechterew kan grote invloed hebben op uw dagelijks leven.

Hoe ontstaat Bechterew?

Daar is nog weinig over bekend, al is het wel zeker dat erfelijkheid een rol speelt. Bij ruim 90% van de mensen die Bechterew hebben zit de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed. Dat is echter niet meer dan een aanwijzing, want bijna 10% van de mensen die die factor ook heeft, heeft toch geen Bechterew.

Klachten

De ziekte van Bechterew begint vaak wat onduidelijk, met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de ruggenwervels raken ook gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken. U bent vaak moe. In een latere fase kunnen uw ogen, hart en andere organen eveneens ontstoken raken. De klachten beginnen rond het 25e levensjaar zijn ‘s nachts en ’s ochtends het ergst.

Als u Bechterew hebt en  gedurende minstens 2 weken heel erg moe bent zonder duidelijke reden, stijver bent en/of de ochtendstijfheid in de rug langer duurt kan dat betekenen dat de ziekte activiteit toeneemt. Hier moet u ook aan denken als u activiteiten moeilijker kunt uitvoeren, meer behoefte krijgt aan medicijnen, of het gevoel hebt at die niet meer helpen, of als ook andere gewrichten dan uw heupen, knieën, rug en nek klachten gaan geven. Ga dan naar uw arts.

Diagnose

Een beginnende Bechterew is moeilijk vast te stellen. De reumatoloog luistert vooral naar uw verhaal en kijkt naar gewrichts- en peesontstekingen. Bloedonderzoek kan het stellen van de diagnose ondersteunen. Op röntgenfoto’s is in het begin nog niks te zien. Eventueel laat de reumatoloog een MRI-scan maken om ontstekingen te kunnen vaststellen.

Behandeling

De behandeling is vaak een combinatie van medicijnen en oefentherapie. Manuele therapie kan zinvol zijn als de wervelkolom nog niet geheel is verstijfd. Als er complicaties zijn, zoals oogklachten of darmklachten, kan de oogarts of internist worden ingeschakeld. Hebt u bijvoorbeeld problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten dan kan de ergotherapeut uitkomst bieden.

Uw leven met Bechterew

Om langer beweeglijk en fit te blijven is het van groot belang dat u voldoende gaat en/of blijft bewegen. Een goed evenwicht tussen rust nemen en bewegen is daarbij belangrijk. De ene dag kunt u nu eenmaal meer dan de andere. Ook is het van belang een goede houding aan te leren.

Gezond eten is ook erg belangrijk, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voedingsmiddelen reumatische klachten zouden verminderen of verergeren. Toch is het zo dat mensen dat soms wel zo ervaren.

Als u moeite krijgt met dingen die u in het dagelijks leven doet, zoals bijvoorbeeld uzelf verzorgen of hobby’s uitvoeren, kunnen hulpmiddelen uitkomst bieden. De ergotherapeut kan u dan bijvoorbeeld adviseren.

Wordt het uitvoeren van uw werk moeilijk dan zijn daarvoor de gebruikelijke wegen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid beschikbaar.

Bechterew kan invloed hebben op uw seksleven. Door pijn of bijvoorbeeld boosheid of verdriet  over de ziekte kan de zin in seks minder zijn. Het hebben van Bechterew kan ook invloed hebben op uw relatie. Het is daarom belangrijk dat u met uw partner bespreekt wat de ziekte voor u en uw partner betekent en wat u wel of niet prettig vind. Eventueel kunt u daar hulp voor zoeken. Met de ziekte van Bechterew kunt u gerust zwanger worden. Bespreek dan wel vooraf uw medicijngebruik met de huisarts.