Skip to content

Acute en chronische rugpijn

Aspecifieke rugklachten

Wat zijn aspecifieke lage rugklachten?

Ruim 90% van alle pijnklachten in de rug vallen onder de noemer aspecifieke lage rugklachten

Of het hier nu gaat om acute of chronische klachten. Aspecifiek houdt in dat de klachten niet te zien zijn op een röntgenfoto, echo of MRI.

De oorzaken van aspecifieke lage rugklachten

Deze klachten ontstaan vaak geleidelijk door verkeerde belasting

De klachten worden in veel gevallen veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals stijfheid of hypermobiliteit van gewrichten, verminderde spierkracht of juist te veel activiteit van spieren. DIt betekent ook dat er in veruit de meeste gevallen geen sprake is van schade aan de wervelkolom of de omliggende spieren alleen dat de functie tijdelijk is verstoord. hebben. Door verder lichamelijk onderzoek te doen en samen met u te kijken naar uw dagelijkse gewoonten (werk/sport/hobby’s) kan er een behandelplan worden gemaakt om de pijnklachten aan te pakken.

Meer informatie

Intensief onderzoek naar de oorzaken van rugklachten

Een behandelplan voor aspecifieke rugklachten

Door een goede anamnese (vraaggesprek over de klachten), een onderzoek van de rug en waar nodig de rest van het lichaam kan een fysiotherapeut van het Rugnetwerk goed beoordelen of het gaat om aspecifieke rugklachten. Wanneer dit het geval is zal verder onderzoek door huisarts en/of specialist en MRI of röntgenfoto’s geen directe meerwaarde hebben. Door verder lichamelijk onderzoek te doen en samen met u te kijken naar uw dagelijkse gewoonten (werk/sport/hobby’s) kan er een behandelplan worden gemaakt om de pijnklachten aan te pakken.

Zoek een therapeut

De behandeling voor aspecifieke rugklachten kan meerdere invalshoeken hebben

Gedegen onderzoek naar de oorzaak van specifieke rugklachten

Allereerst zal de fysiotherapeut u uitleggen wat de oorzaak is van de klachten. Doordat u beter inzicht heeft in de klachten weet u beter wat wel goed is om te doen wat niet. Als u weet dat bewegen of pijn geen kwaad kan zal dit bijdragen aan het herstel.

Lokaal behandelen van de rug met als doel het ontspannen van spieren of het mobiliseren van gewrichten kan helpen makkelijker te bewegen.

Het is in de meeste gevallen juist belangrijk om de rug te bewegen. Hiervoor kunnen oefeningen helpen. Oefeningen kunnen zorgen voor het verbeteren van beweegpatronen, versterken van spieren of bijvoorbeeld juist spierspanning verminderen.

Wil je meer informatie of een afspraak maken?

Wil je meer weten over de behandelingen, kijk dan hier. Liever gelijk een afspraak maken bij een van onze praktijken. Zoek hier de therapeut bij jou in de buurt. Of neem contact met ons op via onderstaande button.

Samenwerkende partners

Rugnetwerk Zuidoost-Nederland

Contact

Informatie

Neem voor meer informatie vrijblijvend
contact met ons op. Wij helpen je graag.